Το «αχλαδάκι» είναι ένα ξεχωριστό αμυγδαλωτό των Κυθήρων (που έχει σχήμα αχλαδιού) το οποίο το φτιάχνουν οι παλιές νοικοκυρές στη Χώρα Κυθήρων. Τα Χριστούγεννα είναι ο κουραμπιές του νησιού και δεν λείπει από κάθε σπίτι.
Υλικά για τα Αχλαδάκια Κυθήρων
700 γραμμάρια αμύγδαλα χωρίς τη φλούδα και τριμμένα
700 γραμμάρια μέλι
1 κουταλιά της σούπας κανέλλα και γαρύφαλλα τριμμένα μαζί
ζάχαρη άχνη
Εκτέλεση
Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε τα αμύγδαλα, το μέλι και το τρίμμα με την κανέλλα και τα γαρίφαλα. Βάζουμε στη φωτιά και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει ένα ρευστό μείγμα. Βγάζουμε από τη φωτιά, αφήνουμε να κρυώσει λίγο και έπειτα το ρίχνουμε σε μία επιφάνεια και αρχίζουμε να κόβουμε από το υλικό και να πλάθουμε τα κομμάτια ώσπου να τους δώσουμε τη μορφή αχλαδιού. Έπειτα τα πασπαλίζουμε με άχνη Αφήνουμε σε ένα δίσκο να κρυώσουν και να σφίξουν για τουλάχιστον 10 ώρες. Αν θέλουμε τα διακοσμούμε στο «κοτσάνι» τους με ένα κομμάτι γαρίφαλο.