Υλικά
3 κιλά γάλα μισόξυνο
1 πιάτο αλεσμένο σιτάρι
λίγο αλάτι
Εκτέλεση
Αφήνουμε ένα κιλό γάλα για μία και πλέον ημέρα σε θερμοκρασία δωματίου για να ξυνήσει. Αφού ξυνήσει το ρίχνουμε μαζί με τα άλλα δύο κιλά γάλα σε μία κατσαρόλα. Προσθέτουμε και το αλάτι. Το βάζουμε στη φωτιά κι αφού αρχίζει να σιγοβράζει ρίχνουμε το αλεσμένο σιτάρι σιγά-σιγά ανακατεύοντας. Συνεχίζουμε να ανακατεύουμε μέχρι να βράσει καλά και να πήξει. Σερβίρουμε σε ρηχά πιάτα και αφήνουμε για μία με δύο μέρες. Έπειτα αδειάζουμε τα πιάτα και αφήνουμε στον ήλιο μέχρι να ξεραθεί ο ξυνόχοντρος. Μετά από μια μέρα κόβουμε σε κομμάτια και συνεχίζουμε να τεμαχίζουμε για αρκετές φορές σε συχνά διαστήματα και σε μικρότερα κομμάτια. Τελικό στάδιο στο φούρνο μέχρι να ξεραθεί τελείως. Ο ξυνόχοντρος είναι έτοιμος για χρήση.