Ονομασία
Το κανονικό και επιστημονικό όνομα της ανεμώνης είναι Anemona coronaria. Το όνομά της προέρχεται από τη λέξη άνεμος και για αυτό παρατηρείται η άνθηση της τον καιρό των ανέμων. Δηλαδή τους φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες. Η ανεμώνη ανήκει στην οικογένεια Βατραχιείδων, Ranunculaceae
Περιγραφή
Η ανεμώνη είναι ένα ποώδες κονδυλωτό φυτό που το ύψος της μπορεί να φτάνει και τα 40εκ. Ο βλαστός της αποτελείται από 3-4 άμισχα, χωρίς μίσχο, φύλλα με βαθύ λοβό το κάθε ένα. Τα φύλλα της έχουν πράσινο χρώμα και έχουν σχισίματα. Το άνθος του φυτού είναι μεμονωμένο, μεγάλο και εντυπωσιακό. Το περιάνθιο φέρει μια ομάδα με 5-8 πεταλόμορφα μέρη με ελλειψοειδές σχήμα. Τα χρώματα, του άνθους ποικίλουν, μπορεί να είναι ροζ, κόκκινο, πορφυρό, μωβ ή άσπρο. Οι στήμονες αποτελούνται από μπλε ανθήρες και στο κέντρο τα λεπτά πολυάριθμα καρπόφυλλα δημιουργούν έναν κώνο.
Ζωή – Ανάπτυξη – Καλλιέργεια
Η ανεμώνη καλλιεργείται κατά κύριο λόγο σε λιβάδια και ξέφωτα που είναι εκτεθειμένα στους χειμωνιάτικους ανέμους. Καλλιεργείται σε όλα τα είδη εδάφους αλλά προτιμότερα είναι τα ελαφρά εδάφη. Το φυτό πρέπει να ποτίζεται τακτικά και η λίπανση του πρέπει να γίνεται με υδατοδιαλυτά λιπάσματα. Το χώμα καλό θα είναι να είναι πάντα καθαρό για αυτό και απαιτείται τακτικό σκάλισμα.
Κίνδυνοι
Η ανεμώνη είναι ανθεκτικό φυτό, όμως μπορεί να προσβληθεί από μύκητες οι οποίοι προκαλούν σκωρίαση στα φύλλα. Μόλις γίνει αντιληπτή η προσβολή καλό θα είναι τα φύλλα τα απομακρύνονται και να καταστρέφονται. Μπορεί επίσης να προσβληθεί από έντομα όπως είναι οι αφίδες όπου ρουφάνε τους χυμούς των φύλλων και λερώνουν με τα εκκρίματα τους το φυτό.
Χρήσεις
Σύμφωνα με τον ερωτικό μύθο του Άδωνη και της Αφροδίτης έχει φαρμακευτικές ιδιότητες. Μπορεί να βοηθήσει στην θεραπεία πόνων και δεν είναι λίγες οι φορές που έχει χρησιμοποιηθεί και ως αφέψημο.
Πηγές
https://en.wikipedia.org/wiki/Anemone_coronaria
http://www.mani.org.gr/hlorida/08anemoni/anemoni.htm
https://el.wikipedia.org/wiki
Γράφουν
Μυρτώ – Παρασκευή Σκέντου, Ευστάθιος Λούπας