Ονομασία
Η επιστημονική και λατινική ονομασία, του κοινού, κυκλάμινου είναι – Cyclamen graecum. Η ονομασία αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι συναντάται το φυτό, κυρίως στην Ελλάδα και στα παράλια του Αιγαίου. Αυτό μπορεί να διαπιστωθεί στην βιβλιογραφία του ερυθρού βιβλίου των φυτών και από απεικονιζόμενους χάρτες εσωτερικά του βιβλίου, που μας δείχνει την γεωγραφική του εξάπλωση. Αξίζει να σημειωθεί, ότι το κυκλάμινο ανήκει στην οικογένεια Primulaceae.
Περιγραφή
Το κυκλάμινο είναι ένα βολβοειδές φυτό. Ο βολβός του έχει σχήμα σφαιρικό ή πεπλατυσμένο. Το ύψος του, ποικίλει ανάλογα με το είδος. Συνήθως μπορεί να φθάσει μέχρι και τα 24 εκ. Τα φύλλα του φυτρώνουν στην κορυφή του βλαστού. Το σχήμα τους μπορεί να είναι σε σχήμα κισσού με γωνίες και λοβούς ή να είναι στρογγυλό με μυτερή άκρη. Το χρώμα στο πάνω μέρος των φύλλων είναι μεταβλητό και μπορεί να πάρει αποχρώσεις του πράσινου και του αργυρού. Τα χρώματα, της κάτω πλευράς των φύλλων του κυκλάμινου κυμαίνονται από πράσινο έως κόκκινο ή και μωβ. Το άνθος αποτελείται από πέντε πέταλα τα οποία κοιτάνε προς τα πάνω μέρος του φυτού ή προς το εξωτερικό του. Το χρώμα του κυκλάμινου είναι συνήθως ρόζ, λευκό ή μωβ.
Ζωή – Ανάπτυξη – Καλλιέργεια
Το κυκλάμινο δεν ευδοκιμεί σε ζεστά και ξηρά κλίματα. Για αυτό πρέπει να φυτεύονται σε σκιερά και δροσερά μέρη. Καλό είναι να ποτίζονται σε τακτά χρονικά διαστήματα της τάξεως των 2-3 ημερών, ανάλογα βέβαια αν είναι εκτεθειμένα στη βροχή. Χρειάζεται τακτική λίπανση για να διαθέτουν πλούσια ανθοφορία όταν βρίσκονται στις ανθοφορούσες μέρες.
Κίνδυνοι
Τα κυκλάμινα προσβάλλονται από μύκητες και κυρίως από τον Βοτρύτη. Οι μύκητες προκαλούν το σάπισμα των ριζών. Πράγμα που καταλήγει στην πλήρη σάπιση του φυτού. Δηλαδή νέκρωση.
Πηγές
http://www.fytonet.gr/blog/
https://en.wikipedia.org/wiki/Cyclamen#Cultivation_and_uses
Γράφουν:
Μυρτώ – Παρασκευή Σκέντου, Ευστάθιος Λούπας