Ονομασία
Η επιστημονική ονομασία του χαμομηλιού είναι Chamomialla. Το χαμομήλι έχει χαρακτηριστεί ως γιατρός των φυτών. Και αυτό γιατί όπου καλλιεργείται, το ριζικό του σύστημα βοηθάει όλα τα φυτά που καλλιεργούνται γύρω του και ασθενούν να θεραπευτούν.
Περιγραφή
Ο βλαστός του χαμομηλιού είναι λείος, όρθιος και με πολλά κλαδιά. Τα άνθη του είναι τριχοειδή και σχηματίζουν μοναχικά κεφάλια. Το κεντρικό στέλεχος του άνθους είναι στρογγυλό και κίτρινο και γύρω του σχηματίζονται γλωσσοειδή λευκά ανθίδια. Το ύψος του μπορει να φθάσει μέχρι και τα 60 cm.
Ζωή – Ανάπτυξη – Καλλιέργεια
Το χαμομήλι αρχίζει να ανθίζει από τον Απρίλιο μέχρι τον Ιούνιο. Για την καλλιέργειά του γεμίζουμε ένα σπορείο (κατάλληλα προετοιμασμένη θέση εδάφους στην οποία σπέρνονται οι σπόροι) με υγρό μίγμα χώματος. Ύστερα φυτεύουμε 2-3 σπόρους και τους καλύπτουμε με ένα λεπτό μίγμα χώματος. Σκεπάζουμε το σπορείο και το τοποθετούμε σε φωτεινό σημείο. Το χώμα πρέπει να διατηρείται υγρό γιατί αλλιώς οι σπόροι δεν θα βλαστήσουν.
Προφυλάξεις
Το χαμομήλι επηρεάζει την απορρόφηση του σιδήρου από το έντερο για αυτό και άτομα με έλλειψη σιδήρου πρέπει να προσέχουν τόσο την ποσότητα όσο και την συχνότητα κατανάλωσής του. Επίσης το χαμομήλι μπορεί να προκαλέσει δερματίτιδα εξ επαφής.
Χρήσεις
Το χαμομήλι μπορεί να θεωρηθεί και βότανο. Έχει άφυσες, αντισπασμωδικές, ηρεμιστικές, αντιφλεγμονώδεις, αντισηπτικές και αντικαταρροικές ιδιότητες. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε περιπτώσεις όπως ο τυμπανισμός, το συνάχι, η διάρροια, η ναυτία, η κόπωση, οι αιμορροΐδες, η μαστίτιδα, το έλκος στα πόδια και σε περιπτώσεις γαστρεντερικών ενοχλήσεων συνδυαζόμενες με νευρικότητα στα πόδια. Ακόμη, χρησιμοποιείται για τη θεραπεία διαφόρων νοσημάτων αλλά και για τη θεραπεία δερματικών ασθενειών που προκλήθηκαν από διάφορα βακτήρια. Το ρόφημά του είναι ευεργετικό για το στομάχι, το βήχα, το λαιμό και τη βραχνάδα, τους πόνους της κοιλιάς και της εμμηνόρροιας των γυναικών. Αποτελεί μία φυσική φυτική πηγή αρώματος για τα τρόφιμα.
Πηγές
http://enallaktikidrasi.com/2013/05/xamomili-taytotita-kai-therapeytikes-idiotites/
http://www.agrogen.gr/el/e-shop/sporoi/aromatika-futa/xamomili
https://www.alexbaharikablog.gr/
Γράφουν:
Μυρτώ – Παρασκευή Σκέντου, Ευστάθιος Λούπας