Ονομασία
Το ψάρι που όλοι γνωρίζουμε ως γαύρο και πολλές φορές το τρώμε το καλοκαίρι, η πραγματική του ονομασία, η οποία δοθηκε από τον Λινναίο (Linnaeus), το 1758 είναι “Engraulis encrasicolus”. Ο γαύρος ανήκει στο φύλο Chordata και στην κλάση Actinopterygii. Η τάξη του είναι η Clupeiformes και η οικογένειά του Engraulidae.
Περιγραφή – Βιολογικές ιδιότητες
Το σώμα του γαύρου είναι επιμήκης καθώς το μέγιστο μήκος του μπορεί να φθάσει τα 22 εκατοστά. Λίγες είναι οι φορές που έχουν σημειωθεί μήκη μέχρι και 15 εκατοστά. Διαθέτει μεγάλο στόμα και η κάτω σιαγόνα υπογναθισμό μπορεί να φθάσει μέχρι το πίσω άκρο των οφθαλμών. Στο πάνω μέρος του σώματος έχουμε χρωματισμούς του κυανού και του πράσινου, ενώ κοιλιακά έχουμε ασημί απόχρωση. Διαθέτει ένα ραχιαίο πτερύγιο, ένα ισόλοβο ουραίο πτερύγιο, ένα ζευγάρι θωρακικών και ένα ζευγάρι πλευρικών πτερυγίων. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι ο γαύρος διαθέτει ένα εδρικό πτερύγιο.
Γεωγραφική Εξάπλωση
Το είδος Engraulis encrasicolus είναι πελαγικό και μπορούμε να το συναντήσουμε στον Ατλαντικό, στην Μεσόγειο, στην Μαύρη και στην Αζοφική θάλασσα. Πολλές είναι οι φορές που τους γαύρους τους συναντάμε σε κοπάδια. Αυτό είναι σημαντικό για την αλιεία της χώρας μας γιατί υπάρχει μεγαλυτερη ευκολία στο ψάρεμά τους.
Χρησιμότητα
Η διατροφική αξία του γαύρου είναι σημαντική διότι αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον άνθρωπο καθώς του προσφέρει πρωτεΐνες, ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο και ψευδάργυρο. Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες είναι ένας εκλεκτός μεζές που μπορούμε να τον συναντίσουμε σε ψαροταβέρνες των νησιών και όχι μόνο, από την Κέρκυρα μέχρι τα Κύθηρα και από την Κρήτη μέχρι την Σαμοθράκη.
Βιβλιογραφία
http://wwfsassi.co.za/fish-detail/29/
https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%93%CE%B1%CF%8D%CF%81%CE%BF%CF%82
http://www.marinespecies.org/aphia.php?p=taxdetails&id=126426
Νεοφύτου, Χ.Ν. και Νεοφύτου, Ν.Χ., Επιμέλεια, 2017. (Τρίτη Έκδοση). ΙΧΘΥΟΛΟΓΙΑ. Σελ. 452-453, Θεσσαλονίκη : Εκδόσεις UNIVERSITY STUDIO PRESS.
Γράφουν
Αλέξανδρος Τσαλαπάτης, Ευστάθιος Λούπας